Hastanemiz Dahiliye Uzmanı Uz.Dr.Can İYİİZ; beyaz un,
nişasta ve şeker türündeki gıdaların, insülin direncini arttırdığını, bunun da şeker
hastalığına zemin hazırladığını söyledi.
Hastane konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında
konuşan Uz.Dr.Can İYİİZ, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, kalp damar
hastalıklarını da tetiklediğinin altını çizerek; “Kandaki şeker miktarı ne
kadar yüksekse, kalp damarlarındaki bozulma o kadar hızlı ve şiddetli gelişiyor.
Bunun sonunda da kalp damar hastalıklarına maruz kalıyoruz" dedi.
Uzman Doktor İYİİZ; "İnsülin direnci gelişmiş hastalarda,
pankreas normalden fazla çalışarak vücudun ihtiyacı olan insülini salgılamaya
çalışır. Bu yüksek tempo yüzünden pankreas organımız, zaman içerisinde
yorulmaya ve insülin üretmemeye başlar. Yeteri kadar insülin salgılanmaması
durumunda, on yada on beş yıl içinde şeker hastalığı başlayabiliyor." şeklinde
konuştu.
Rafine karbonhidratların insan sağlığı açısından risklerine
değinen Doktor İYİİZ; "Beyaz un, beyaz şeker içeren gıdalar rafine
karbonhidrat olarak kabul edilir. İnsülin direncinin oluşmasına neden olurlar.
Bunlara pirinç ve nişastayı da ekleyebiliriz. Sürekli şekilde bu gıdaları
tüketmeye devam ettiğimizde, sağlığımız bozulmaya başlar. Aşırı kilo alma, kolay
acıkma, halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar. Onun için biz hekimler, rafine
karbonhidratlardan uzak durulmasını öneriyoruz. Günümüzde bir de sanayi
ortamında konsantre üretilen fruktoz şurubu var. Bu ürün, beyaz şekerden daha
fazla kan şekerini yükseltiyor. Gofretlerin, ucuz çikolataların tamamında
kullanılıyor. Hatta birçok tatlıda da kullanılabiliyor. Bunların hepsi kan
şekerini bozulmasına neden oluyor. Tüketimi devam ettiğinde, ileriki dönemde diyabet
için uygun bir zemin oluşturuyor, fruktoz şurubunu içeren gıdalardan uzak
durmamız gerekiyor” dedi.