RAFİNE KARBONHİDRATLAR, İNSÜLİN DİRENCİNİ ARTTIRIYOR!
25 Nisan 2022

015_can_iyiiz_karbonhidrat_mini-2.jpg


Hastanemiz Dahiliye Uzmanı Uz.Dr.Can İYİİZ; beyaz un, nişasta ve şeker türündeki gıdaların, insülin direncini arttırdığını, bunun da şeker hastalığına zemin hazırladığını söyledi.

Hastane konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Uz.Dr.Can İYİİZ, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, kalp damar hastalıklarını da tetiklediğinin altını çizerek; “Kandaki şeker miktarı ne kadar yüksekse, kalp damarlarındaki bozulma o kadar hızlı ve şiddetli gelişiyor. Bunun sonunda da kalp damar hastalıklarına maruz kalıyoruz" dedi.

Uzman Doktor İYİİZ; "İnsülin direnci gelişmiş hastalarda, pankreas normalden fazla çalışarak vücudun ihtiyacı olan insülini salgılamaya çalışır. Bu yüksek tempo yüzünden pankreas organımız, zaman içerisinde yorulmaya ve insülin üretmemeye başlar. Yeteri kadar insülin salgılanmaması durumunda, on yada on beş yıl içinde şeker hastalığı başlayabiliyor." şeklinde konuştu.

Rafine karbonhidratların insan sağlığı açısından risklerine değinen Doktor İYİİZ; "Beyaz un, beyaz şeker içeren gıdalar rafine karbonhidrat olarak kabul edilir. İnsülin direncinin oluşmasına neden olurlar. Bunlara pirinç ve nişastayı da ekleyebiliriz. Sürekli şekilde bu gıdaları tüketmeye devam ettiğimizde, sağlığımız bozulmaya başlar. Aşırı kilo alma, kolay acıkma, halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar. Onun için biz hekimler, rafine karbonhidratlardan uzak durulmasını öneriyoruz. Günümüzde bir de sanayi ortamında konsantre üretilen fruktoz şurubu var. Bu ürün, beyaz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Gofretlerin, ucuz çikolataların tamamında kullanılıyor. Hatta birçok tatlıda da kullanılabiliyor. Bunların hepsi kan şekerini bozulmasına neden oluyor. Tüketimi devam ettiğinde, ileriki dönemde diyabet için uygun bir zemin oluşturuyor, fruktoz şurubunu içeren gıdalardan uzak durmamız gerekiyor” dedi.