GÖZ HASTALIKLARI OP.DR.CEYLAN GÖZ TANSİYONU HASTALIĞINI ANLATTI
14 Nisan 2022

006_tolga_ceylan_mini.jpg


Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Tolga Ceylan, üflemeli çalgıları kullanmanın ve kravatı çok sıkmanın göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığını tetikleyerek riski artırdığını söyledi.

Hastanede düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Op.Dr.Tolga Ceylan, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığın, göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle görmeyi sağlayan sinirin zarar görmesiyle ortaya çıktığını, tedavi edilmezse hastanın gözünü kaybedebileceğinin önemine değindi.

Dr.Ceylan, hastanın gözünde hasar oranı yüzde 80’e ulaşması durumunda, sinirlerin ölmüş olduğunu, bunun da görme kaybına bağlı yaşam kalitesinin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Çeşitli etkenlerden kaynaklı faktörler yüzünden göz dinamiğinin bozulduğunu ifade eden Op.Dr.Tolga Ceylan, "Gözün içindeki basınç artıyor, bundan dolayı göz sinirlerimiz harap oluyor. Buna göz tansiyonu yani glokom hastalığı deniliyor. Bu hastalığı erken yakalamak için kişilerin 35 yaşından sonra yılda bir kez göz tansiyonlarını ölçtürmesi gerekiyor. Bu hastalık ilaç, damla veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor." diye konuştu.

Ceylan, diyabet, kortizon ilacı kullanımı ve genetik faktörlerin göz tansiyonu nedenleri arasında yer aldığını dile getirerek; Diyetimizde şunu yersek bu olur mu? diye soruluyor. Bu diyetle alakalı bir şey değil. Bilinen iki tane sebep var bunlardan biri kravatı ve fuları çok sıkmak, ikincisi ise üflemeli çalgıların riski arttırması. Tabii her sıkı boyun bağı takan glokom olacak diye bir şey var mı, hayır yok. Bunu hastalara sorarak öğreniyoruz." dedi.