04 Eylül 2020

EDİRNE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN TRAKYADA BİR İLK
  • WhatsApp Image 2020-09-02 at 16.43.41 (2).jpeg
  • WhatsApp Image 2020-09-02 at 16.43.41.jpeg
  • WhatsApp Image 2020-09-02 at 16.43.41 (1).jpeg

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde Moleküler PCR labaratuvarı kurulduPCR tekniği, şu anda tanı alanındaki en ileri tekniklerden biri durumundadır. PCR tekniğinin esası, az sayıdaki etkenleri  çoğaltarak ölçülebilir hale getirmesine dayanmaktadır. HBV DNA, HCV RNA, ,ANCA, ANA  gibi birçok viral ve romatizmal hastalığın tanı ve takibinde kullanılan PCR test tekniği Coronavirüs tanısındaki kullanımıyla daha da güncel hale gelmiştir.

 

            İlimizde yıllardır moleküler mikrobiyoloji test laboratuvarı bulunan tek merkez Trakya Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarıydı. PCR ile ilgili tetkikler için Trakya Üniversitesi Hastanesinden yaptığımız protokol gereği hizmet alınmaktadır. Salgın sürecinde Trakya Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı çok değerli ve başarılı çalışmalarda bulunmuş ve bu çalışmalarına halen devam etmektedir.  Sağlık Bakanlığımız tarafından temin edilen ve Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına kurulumu gerçekleştirilen 2 adet PCR cihazı, gerekli validasyon ve kontrol işlemleri yapılarak çalışır hale getirilmiştir. Aynı zamanda PCR laboratuvarında görevlendirilecek 1 Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı ve 6 Laboratuvar Teknisyeninin,  bir hafta süresince Trakya Üniversitesi Hastanesinde cihazların çalışma prensipleri ile ilgili eğitim almaları sağlanmıştır. 28/08/2020 tarihi itibari ile PCR laboratuvarımızda CORONAVİRÜS testleri çalışmaya başlanmış ve başarıyla sonuçlandırılmaktadır. Testlerin daha hızlı sonuçlandırılması, coronavirüsle mücadelede başarımızı artıran önemli bir faktör olacaktır.

   Ülkemizde PCR laboratuvarı, kamu sağlık tesislerinde sadece 3.Basamak Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerinde bulunmaktadır. 2.  Basamak devlet hastanesi statüsünde olan Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde kurulan PCR laboratuvarı, Trakya bölgemizde 2.Basamak devlet hastaneleri arasında ilk olma özelliği taşımaktadır. Coronavirüs sonrası dönemde de birçok hastalığın teşhis ve takibinde kullanabileceğimiz bu yöntem Edirne’mize ve değerli hastalarımıza daha modern ve kaliteli bir hizmet sunmamızı sağlayacaktır.

Bu süreçte bizlere büyük destek veren Sağlık Bakanlığımıza, Edirne Valiliğimize, Trakya Üniversitesi Hastanesine ve Mikrobiyoloji Anabilim dalına şükranlarımı sunarım. Coronavirüsle mücadelede hep birlikte sosyal mesafe, maske ve el hijyeni kurallarına önemle uyarak pandemi sürecini başarılı bir şekilde atlatacağımıza dair inancımız tamdır.

 



 

                                                                                            Uzm. Dr.M.İshak YILDIRIM

                                                                                                 Edirne İl Sağlık Müdürü