O KADAR ÇOK ZARARI VAR!
09 Şubat 2024

dr_velicetinsu

9 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle, hastanemiz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.Veli ÇETİNSU, sigaranın zararlarına dikkat çekti.

Uz.Dr.ÇETİNSU; “1987 yılından bu yana 9 Şubat tarihi, Dünya Sağlık Örgütünce ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak belirlenmiş, sigara ve tütün mamullerinin zararlarına farkındalık yaratmak adına, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir tarih olarak yerini almış ve benimsenmiştir.

Bilindiği üzere, sigara ve tütün mamullerinin kullanımının, insan sağlığına olumsuz etkileri her geçen gün artmaktadır. Günümüzde sigara ve tütün mamullerinin kullanımı, maalesef çok erken yaşlarda başlamaktadır. Tütün ve sigara bağımlılığı, başta Akciğer Kanseri olmak üzere Kronik Bronşit, Koah, çeşitli enfeksiyonlar, alerjik rahatsızlıklar gibi birçok hastalığın en önemli nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Elektronik sigaralar da diğer tütün mamulleri gibi hatta onlardan daha fazla insan sağlığını olumsuz etkileyerek, elektronik sigara kullanımına bağlı akciğer hasarına (EVALİ hastalığı) neden olmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2009 yılından itibaren birçok sağlık kuruluşunda, sigara bırakma poliklinikleri hizmet vermeye başlamıştır. Sigarayı bırakmak isteyen herkesin, 9 Şubat tarihini milat olarak kabul edip sigara bırakma polikliniklerimize başvurmaya davet ediyoruz.” diyerek sigaranın zararlarından korunmaya davet etti.